Eski Kaşar İle Taze Kaşar Arasındaki Fark
30-11-2022
15:26
Eski kaşar ve taze kaşar sofraların vazgeçilmez en lezzetli ürünlerdendir. Özellikle kahvaltılarda sıkça tüketilen, yüksek rakımlı Kars yaylalarındaki çiçeklerin ve endemik bitkilerin özünden ineklerin sütüne ulaşan bu önemli iki lezzeti tanıyalım;
Eski Kaşar Nedir?
Bu kaşar, üretim süresi olarak taze olarak nitelendirdiğimiz kaşara göre uzun süre dinlendirilmiş bir peynir türüdür. Olgunlaşma süresi daha fazladır. En az altı aylık bir olgunlaşma süreci vardır. Bu olgunlaşma sürecinde eski kaşarın lezzeti ve besin değeri artar. Eski kaşarın bu uzun yolculuğu esnasında vücut sağlığı açısından önemli proteinleri depolar.
Taze Kaşar Nedir?
Taze kaşar, eski kaşara göre olgunlaşmamış yarı sert ve biraz esnek olan bir peynir türüdür. Yapılırken dinlenme süresi uzun tutulmamakta ve hemen tüketilmesi gerekmektedir. Eski kaşara göre tazeliğini daha çabuk kaybettiğinden ve hemen küflendiğinden muhafaza edilirken çok dikkat edilmeli, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Tüketim aşamasında kullanım miktarına göre kesilip tekrar havasız ortamda muhafaza edilmelidir. Genellikle kahvaltılarda, tost ve sandviç yapımında da tercih edildiğinden en çok kullanılan peynir çeşitlerindendir. Sağlık açısından da hem çocuklar hem yetişkinler için faydaları oldukça fazladır.
İçerdiği bol sütten dolayı protein ve kalsiyum açısından oldukça zengindir. Ayrıca fosfor ve B12 açısından da besleyici bir üründür. Bu durumda üretilen bir kaşar peyniri ise birçok faydasını sayabiliriz: Kronik bronşiti önlemeye yardımcıdır, kemik erimesini önler, ülser hastalığına karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi düzenler, kalsiyum sayesinde diş yapısını güçlendirir.
Eski Kaşar ile Taze Kaşar Arasındaki Farklar Nelerdir?
Eski kaşar ile taze kaşarın üretim aşamasında bir farklılığı yoktur. Temel fark dinlendirilme süresidir. Eski kaşar mahzenlerde en az altı ay dinlendirilir. Üretim aşaması bittikten sonra kalıplardan çıkarılan kaşarlar yağlı kağıtlara sarılır, bez çuvallarda mahzenlerde, soğuk hava depolarında muhafaza edilir. Bu muhafaza süreci en az altı aydır. Bu altı aylık süreçte eski kaşarın kenarları kabuk bağlamaya başlar ve içerisinde lezzeti ve aromayı arttıran fermantasyon gerçekleşir. Kaşar içerisindeki zararlı toksinler küf olarak yüzeyde oluşmaya başlar. Yüzeyde oluşan küf temizlenerek satışa sunulur. Bu kaşar peyniri eski diye tabir ettiğimiz kaşara göre daha yumuşak yapıya sahiptir. Bu peynirlerimiz kahvaltılarda, tostlarda yemeklerde, hamur işlerinde, böreklerde sıkça kullanılmaktadır. Tost yapımında taze kaşarı kullanmanızı tavsiye ederiz.
Eski Tat ailesi olarak yüksek rakımlı Kars yaylalarındaki çiçeklerin ve endemik bitkilerin özünden ineklerin sütüne ulaşan lezzetleri sofralarınıza ulaştırma gayreti içerisindeyiz.